<$BlogRSDURL$>
scandinavian troniu
16.8.02
 
E lung, dar cititi pina la capat, si o sa aflati despre O Ce Anus:

Mare Nigrum

Nu stiu de ce, dar nu m-am mirat afland ca dl. Nastase a izgonit cele mai populare formatii de rock - nu atat din preajma sa, cat din auzul si vazul numerosilor lor fani in vacanta la Neptun. Prin comparatie, umilinta cu care presedintele Iliescu, ditamai sef de stat, il astepta in ploaie pe Michael Jackson ar fi trebuit sa-i dea de gandit leventului nostru premier, dar, iarasi, nu ma mai mir de mult ca nu i-a dat. Imbatat de propria grandoare, dl Nastase stie ca stie mai bine decat mentorul sau - pe care banui ca l-a dispretuit totdeauna pe la spate, si pe care acum isi ofera din cand in cand luxul de a-l desconsidera public, ca un fel de zacusca pentru o viitoare plenara in care sa-i condamne memoria, dupa bunul obicei bolsevic - stie, spuneam, ca el e cel mai destept, si ca n-are nevoie de nici un efort, nu are de asumat nici o constrangere, pentru a fi votat de cetateni. Doar Tanara Garda pesedista, cu Catalin Botezatu in frunte, il adora, cum s-a vazut bine la Amara (sau nu s-o fi vazut destul, si de asta s-a delimitat public dl Nastase de un june care e altminteri atat de santajabil, si in atatea feluri, ca nu are cum sa nu-i fie simpatic in particular?) Dl Nastase nu se bazeaza, ca dl. Iliescu, pe afecte elementare - iubire pasionata, frici generice, ura nedefinita; nu, el e un reprezentant pragmatic al tinerei generatii Versace si versatile, taios ca o lama Gilette in exprimare si preferand frica bine definita - de epurari, de excluderi, de ascultari (evident legale) ale telefoanelor, la limita de puscarie - oricaror elanuri sentimental-provinciale - care, cum s-a vazut, vai, in 1996, si nitelus si-n 2000, se mai pot si rasturna. Cum e convins ca stie sa manipuleze si opinia publica, si sondajele care o ilustreaza, nu-i mai trebuie nici Iris, nici Michael Jackson. Sunt suficiente bulanul - pentru cei care fac pe desteptii, si statisticile - pentru cei care nu fac.

Dl Nastase nu ne da voie sa credem rautatile din presa despre reeditarea celebrelor legi ceausiste referitoare la problema de importanta istorica a orei de inchidere la carciumi - dar a avut grija sa ne ameninte cu ele, spunand ca aceste legi exista si trebuie sa fie respectate, spre deosebire de altele, care exista si ele, dar nu trebuie sa fie respectate, ca, de exemplu, cele referitoare la achizitiile publice. De la transparenta incredibila a licitatiei pe calculator la susele guvernamentale cu aparatura de ascultare pentru politisti, legea achizitiilor "era, pe cand nu o vedeam/azi o vedem, si nu e", in vreme ce decretele lui Ceausescu care ne indicau la ce ora trebuie sa adormim sunt mai viguroase ca oricand in proximitatea primului ministru. Aud ca in curand se va face la fel de liniste si pe soseaua Kiseleff, sa nu fie turburata visarea PSD despre Romania mileniului III.

Pe vremea geniului carpatin, partidul era stat, si vice-versa, asa ca, daca din impozitele noastre se cheltuia pentru partid, nu era nici o problema. Azi, sub inteleapta carmuire a dlui Nastase, n-ar trebui sa fie altfel, si uite ca tot s-au gasit niste pardalnici de comentatori sa pretinda ca nu s-ar cuveni ca Guvernul sa ia bani de la gura bugetului ca sa plateasca sondajele PSD. Auzi obraznicie! pai unde-ar fi acum platitorii de taxe fara PSD, care le da lapte, branza, unt si oua prin economate? Partidul sa le tot dea, si ei - nimic?

Asa ca, pentru a-l concura pe Ceausescu, dl Nastase a abandonat pentru o clipa romanele politiste si/sau dosarele politice cu care se delecta in linistea de la Neptun si a pornit pe Litoral sa taie panglici la caini - pardon, frunze de inaugurare. Na, ca le-am amestecat de tot, vroiam sa spun, evident, panglici inaugurale. Drept care, natia fericita l-a putut admira la televizor taind panglica unei platforme de cercetare maritima (o fi fost din contractul Ministerului de Interne cu SC Cellphone Group Ipex SRL, n-o fi fost, uite ca pe asta n-o stiu).

Partea amuzanta abia aici incepe. Parca pentru a dezminti calificarea de "cel mai elegant politician" pe care i-au conferit-o lambadistii de partid si de stat de la Amara, dl prim ministru arata ca studentii mei cand veneau la curs lunea dimineata direct mototoliti de la o noapte de chef, cu haine negre - mult mai fine, e drept, decat si-ar permite chiar un profesor, ce sa mai vorbesc de studenti, dar oricum, negre - cu gulerul desucheat si cu cravata-n buzunar. Dar si mai negru era numele vasului nemurit de bunavointa mandrului carmaci, fiindca, asa cum am aflat cu totii, mandra corabie se numeste nici mai mult, nici mai putin decat "Mare Nigrum".

Oho, va exclama natia intr-un suspin admirativ, e pe latineste. Da, fratilor, e pe limba stramosului Traian, doar ca stramosul in cestiune n-ar fi putut identifica in nici un fel despre ce mare e vorba in propozitie, fiindca marea ai carei riverani suntem, de la Ovidiu si Mircea cel Batran (uite ca tot nu-i fac pe plac dlui Nastase si dascalimii pesedisto-peremiste care l-a invatat ca se spune "Mircea cel Mare"), cu o mica pauza de vreo cinci veacuri, pana azi, nu s-a numit niciodata "neagra" nici in latineste, nici in greceste (ca si dl Iliescu, Traian era bilingv). Ea s-a numit Pontus Euxinus, "marea ospitaliera", si pentru bietul Ovidiu, exilat pe malul pe care il huleste foarte ne-patriotic, si pentru orice alt vorbitor nativ de latina.

Nu pedanteria ma mana. Vreau sa observ, pe de-o parte, cat sunt de dispuse autoritatile noastre, mai ales prin preajma primului ministru, sa se faca de ras. Ca nu stiu latineste nici o iota e un motiv de fala la produsele atat de pragmatice ale minunatului nostru sistem de invatamant care, de la ministrul Vasilichi la ministra Andronescu, a fost fara pauza condus de persoane care au considerat ca latina e o prejudecata burgheza si au prigonit-o fara incetare din scoli. Asadar, problema mea nu e ca Guvernul Adrian Nastase nu stie latineste. Nu stia nici sa umble cu un computer, noroc ca a luat doua ore de lectii televizate la inceputul mandatului, asa ca acuma orice ministru poate intra pe Internet sa-si faca o pagina proprie cu link-uri mai mult sau mai putin deocheate, ca dl Maresal Cultural Antonescu. Problema mea e ca guvernul, in loc sa se spele, isi da cu parfum.

A improviza aiurea intr-o limba pe care n-o stii, pe care nu vrei s-o stii nici tu, nici copiii tai, si deci cu atat mai putin copiii altora, e o marca atat de caracteristica a semidoctului incat mi-e jena mie de ridicolul in care s-a aruncat primul ministru cu ochii legati (si cravata dezlegata, cum va povesteam mai sus). Dar, daca e sa vorbim latineste (corect), problema reala este mai grava, caci "ab uno disce omnes", cum spuneau stramosii romani, de la un singur fapt, le vezi pe toate: asa e obisnuit Guvernul Adrian Nastase sa improvizeze, sa invente cuvinte latinesti si mari realizari romanesti, sa se repeada fara noima si sa-si arate pe sticla si mahmureala, si ignoranta, in dispretul publicului spectator.

Printre supusii primului ministru care dau cu bidineaua peste barcazurile lui Ceausescu ca sa le poata inaugura dl Nastase la tevere s-a gasit si un Chiritoi, sa invente un "furculision" pe latineste. Caci nava "Mare Nigrum" mai fusese odata lansata la apa, sub numele - corect - de "Oceanus", dar niste lingai de prin preajma noului carmaci s-au speriat ca acest nume ar putea fi silabisit pidosnic (mai tineti minte, si Ceasca spunea secOritate, sa nu ne gandim noi la mascari), si s-au facut de ras. Mi-a soptit o viorea - asa, mai otravita, ca mine - ca, pentru a duce pana la capat similitudinea cu marele inaintas, care inaugura crucisetoare cu tunuri de carton presat, nava amiral inaugurata de dl Nastase nu are motoare functionale, si ca i s-au pus sa uruie cu turatie maxima ventilatoarele, sa se joace fericit de-a marinelul. [Zoe Petre, Ziua]
 
Comments: Post a Comment
well, me

ARCHIVES
09/01/2001 - 10/01/2001 / 10/01/2001 - 11/01/2001 / 11/01/2001 - 12/01/2001 / 12/01/2001 - 01/01/2002 / 01/01/2002 - 02/01/2002 / 02/01/2002 - 03/01/2002 / 03/01/2002 - 04/01/2002 / 04/01/2002 - 05/01/2002 / 05/01/2002 - 06/01/2002 / 06/01/2002 - 07/01/2002 / 07/01/2002 - 08/01/2002 / 08/01/2002 - 09/01/2002 / 09/01/2002 - 10/01/2002 / 10/01/2002 - 11/01/2002 / 11/01/2002 - 12/01/2002 / 12/01/2002 - 01/01/2003 /


Powered by Blogger